HIDRA-VILL

A villamosság szolgálatában

Villamos biztonsági felülvizsgálat

A villamos biztonsági felülvizsgálat (VBF) célja, hogy a különböző rendeltetésű épületek villamos berendezései érintésvédelmi és tűzvédelmi szempontból megfelelőek legyenek.

A villamos berendezések kivitelezőit, villanyszerelőit, üzemeltetőit jogszabályok kötelezik, hogy a villamos berendezés első illetve időszakos felülvizsgálatáról gondoskodjanak.

A 34/2021 (VII. 26.) ITM rendelet alapján villamos biztonsági felülvizsgálatot csak a Villamos Biztonsági Felülvizsgáló végezheti. (Korábban az érintésvédelmi felülvizsgálatokat az Érintésvédelmi felülvizsgáló, a tűzvédelmi felülvizsgálatot pedig az Erősáramú berendezések felülvizsgálója végezhette. Az EU-s irányelvek alapján a két tevékenységet egyesítették, a jogszabályok Villamos Biztonsági Felülvizsgálatot írnak elő.)

A villamos biztonsági felülvizsgálat jogszabályi előírásai:

  • A villamos berendezés kivitelezőit a 191/2009 (IX. 15) Kormány rendelet kötelezi, hogy a villamos berendezés üzembe helyezése előtt végeztessen felülvizsgálatot. Az első ellenőrzés célja, megállapítani, hogy a villamos berendezés megfelel-e az MSZ HD 60364 szabványsorozat követelményeinek.
  • Az első ellenőrzést munkahelyekre vonatkozóan a 10/2016 (IV. 5.) NGM rendelet is előírja. A 40/2017 (XII.4.) NGM rendelet szintén részletesen elírja a villamos berendezés Első ellenőrzését.
  • A már üzemelő villamos berendezéseken a korábban említett jogszabályok rendszeresen ismétlődő, időszakos Villamos Biztonsági Felülvizsgálatokat írnak elő. A tűzvédelmi jellegű szabványossági felülvizsgálatokat az 54/ 2014 (XII.5) NGM r. (OTSZ) írja elő. Ezek gyakorisága általában 3, 6 év.

Kérdése van? Keressen minket!